HOŞGELDİNİZ...WELCOMME...WİLLKOMMEN SİE...SER ÇÂVA HATIN...BİENVENUE...BENVENUTİ...BİENVENİDA...VELKOMMEN...Добро пожаловать...καλωσόρισμα...مرحبا بكم...歡迎...歓迎...ברוכים הבאים...स्वागत...

22 Aralık 2009 Salı

Absent,absinthe




Absent,absinthe,absente gibi isimlerin yanı sıra,yeşil peri,zelzele,vampir içkisi gibi farklı yan anlamları da olan ve gelmiş geçmiş en sert içki olarak bilinen alkol oranı yüksek absent hakkında sağlıklı bilgi bulmak neredeyse imkansız…hakkında birçok farklı inanış,rivayet ve efsane vardır…Derlenen bilgiler ışığında söyleyebileceğim şu ki,absentin ana maddesi antik çağda ilaç olarak da kullanılan,akademik ismi ‘’artemisia absinthium’’ olan pelin otudur (wormwood).Pelin otunun fermente edildikten sonra imbikten çekilmesiyle elde edilen absent %80 alkol oranıyla çok sert bir içki haline gelir.Ana maddesi pelin otu ve anason olmasına karşın içine rezene,çördük otu,melek otu,nane ve kişniş te katılabilir.İçinde buluna thujon adlı zehir,sinir sistemi üzerinde büyük bir etkiye sahip olarak (tetrahidrokannabinol ile aynı etkiyi) içen kişide yoğun halüsinasyonların görülmesine sebep olmaktadır.Hakkında bu yönde birçok şehir efsanesi söylenmiş ve yazılmıştır.



Çıkış noktası olarak 1792 yılında Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiğidi de bilinmekle beraber,İsviçre Neuchatel'de Mère Henriod tarafından 1740'da yapıldığı da söylenmektedir.
1840 lı yıllarda Fransa-Cezayir savaşları sırasında askerlerin yorgun olmalarını önlemek,ishal,dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı tıbbi amaçlı olarak kullanılmıştır.Askerler tıbbı amaçlı kullanılan absenti bir yandan da içki olarak kullanmaya başlayıp,savaşın bitiminde evlerine dönünce rivayetler başlar ve ünü yayılır. İlk olarak bistrolarda (küçük Fransız barları) Fee Verte (yeşil peri) adıyla servis edilmeye başlanır.Napolyon döneminde ise artık bir modadır absent.Ünü gittikçe yayılırken binlerce çeşidi ortaya çıkar ve en çok tüketilen içki olur. Akşam üstü kokteylinin saati yeşil saatler olarak değişir. Fransız İzlenimcileri: Toulouse Lautrec, Degas, Manet, Van Gogh, Belle Epoque (Güzel Çağ; Batı Avrupa’da barış içinde geçen ve edebiyat, sanat ve teknolojide ilerlemeler sağlanan 1871-1914 dönemi) döneminin Paris’i, Montmartre cafeleri, Verlaine ve Rimbaud’dan Joyce ve Hemingway’e kadar birçok yazarın esin kaynağı olmuş absent..




Öte yandan absentin bu önlenemeyen yükselişi şarap üreticilerini tedirgin eder ve birkaç farklı olayı kullanarak antipropaganda yapmaya başlarlar.Bunlardan biri İsviçrenin Lozan kentinde absentin dozunu kaçıran bir köylünün tüm ailesini kurşuna dizmesidir.Bu olayın sorumluluğu tamamen absente bağlanır ve Fransız resam Van Gogh’un kulağını kesmesi ve birkaç farklı söylence ile birlikte nerdeyse tüm karanlık olaylar absente bağlanarak kabarık bir sicil dosyası oluşmasına sebep olunur. Yoğun tepkilerden dolayı ilk olarak İsviçre de halk oylamasıyla 1908 daha sonra da sırayla Fransa 1914 ve Almanya 1923 olmak üzre ispanya,Çekoslovakya gibi bir çok ülkede yasaklanmaya başlar.Yasaklanmasından sonra absent hakkında daha çok ilgi oluşup çekici hale gelir.Korku filmlerinde vampirleri sarhoş edebilen tek içki absenttir.Bunalım geçirip intihar eden veya cinayetler işleyenler absent almıştır.




1981 yılında İsviçre hükümeti Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand’ı Neuchatel’de (Val-de-Travers’in doğu sınırında bir kasaba) Hotel DuPeyrou’da bir akşam yemeğine davet etti. Mitterand’ın ev sahibi, ziyaretin şerefine tatlı olarak souffle glace a la Fee Verte ikram etti. Absint sözcüğü ağızdan kaçırıldığında kameralar bir ipucuna rastlamak amacıyla tüm odayı didik didik etmeye başladı. Unutulmaz bir akşamdı. Ertesi sabah da öyle… İsviçre alkollü içki yetkilileri restoran sahibi Daniel Aimone’u tatlı konusunda sorguladılar. Aimone, stoğunda bu değerli içkiden bulunmadığını bildirdi. Altı müfettiş ve birçok polis, iki gün boyunca mahzendeki 4000 şarap ve içkiyi taradıktan sonra aynı sonuca vardılar. Ama bu İsviçre’lileri durdurmaya yetmedi. Tatlıda gerçek madde (absint) bulunduğu kanıtlanırsa Mösyö Aimone 200 İsviçre frangı ceza ödeyecekti. Ancak restoran sahibinin absint yerine yasal olan pastisi kullandığı ortaya çıkarsa, bu kez sahtekarlıkla suçlanacaktı. Aimone sonuç olarak ikincisini itiraf etmeyi tercih etti…

Yasaklar, 1988 yılında Fransız’ların yaptığı bir yasa değişikliğiyle, Avrupa Birliği’nin thujone içeren içkilerle ilgili mevzuatına uygun olarak bu içkinin bir varyasyonunun üretim ve satışına izin verilmesiyle kalktı, tek koşul üzerinde “absint” etiketinin bulunmamasıydı. Benzer düzenlemeler diğer Avrupa ülkelerinde de yapılırken, İngiltere, Portekiz ve İspanya gibi bazı ülkelerde hiçbir zaman absintin yasaklanmamış olduğu ortaya çıktı. Özellikle Çek Cumhuriyetinde absint hala popülerliğini sürdürüyordu.



2001 yılında Fransız Pastis Şirketi, “La Fee” markası altında ihraç amaçlı olarak absent üretmeye başladı. La Fee’yi piyasaya çıkarmak söz konusu olunca, yeni bir imaj için “Green Utopia” ismiyle bir şirket daha kurmuş. Bu arada absent uzmanı olan Marie-Claude Delahaye’den de yardım istemişler. Delaheye, 1980 yılından bu yana absenti araştırıyor. 1994’de Paris’te bir absent müzesi açmış. Müzede bir de bar var. Absentin geleneksel tarzda içiminde olması gereken aksesuarların bir arada; kurşun bir banko ve geleneksel absent kaşıkları… Tıp geçmişi de olan Delahaye, yeşil perinin sağlığa aykırı yönlerini de göz ardı etmiyor.

ABSENTİN HAZIRLANIŞI.



1 yorum:

  1. Bir kimyager olarak bizde az çok biliyoruz bunları ama özellikle Absolute denen içkinin hazırlanışıda buna benziyor.Araştırırsan zevkle okurum. Absol dene bi bitki ya da maddaden geliyo sanırsam.

    YanıtlaSil